ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ Eurogroup

Μητσοτάλης
Όλες οι δυνάμεις του τόπου επιστρατεύονται σημειολογικά με σκοπό την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας (photo by lifo).

Όσοι είναι σίγουροι για θαύματα, έχοντας ήδη αρχίσει να πίνουν νερό στο όνομα της νέας κυβέρνησης, προτείνω να αφήσουν το μεγάλο καλάθι στην άκρη και να πιάσουν το μικρό. Γενικώς παιδιά, μην βάζετε το χέρι στη φωτιά για κανένα. 

Τα στοιχήματα και οι προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί είναι τόσα πολλά που ένα στραβοπάτημα μπορεί να αποβεί μοιραίο στο θέμα της συσπείρωσης της κοινωνίας και να γυρίσει μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.

Είχε πολλές δεκαετίες να συγκεντρωθεί κόσμος έξω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο για να στηρίξει κινηματικά την κυβέρνησή. Σήμερα είναι προγραμματισμένη μέσω social media άλλη μία, εν όψει του Eurogroup. Ποιος θα μας έλεγε ένα χρόνο πριν ότι στο σημείο που ο λαός ψεκάστηκε σαν σμήνος κατσαρίδων και ξυλοκοπήθηκε σαν εχθρός από τα ΜΑΤ, τώρα με ανοιχτό μετρό και χωρίς αστυνομική παρέμβαση θα διαδήλωνε υπέρ της εξουσίας; Το κρατάμε ως ανάμνηση για τις δύσκολες εποχές του απολογισμού.

Ως λαός έχουμε μια τεράστια ευκολία τόσο στο να ανακηρύσσουμε νέους ήρωες εξυψώνοντάς τους στα ουράνια της εκτίμησής μας, όσο και να τους αποκαθηλώνουμε εν μια νυκτί βαφτίζοντάς τους στην καλύτερη περίπτωση “προδότες”.

Ωστόσο βλέπουμε ότι και οι “προδότες” φαίνεται να θέλουν να βάλουν ένα χεράκι στο δρόμο που χαράσσει η νέα πραγματικότητα. Για όποιον (ασεβή) λόγο κι αν γίνεται, κακό δεν το λες.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι όσο επικοινωνιακός και εντυπωσιακός πρέπει. Αν τελικά θα αποδειχθεί χρήσιμος για τη χώρα, θα δείξει. Προς το παρόν επιτελεί το καθήκον του ως πόλος έλξης των βλεμμάτων της παγκόσμιας προσοχής.

Το είπε όμως πρόσφατα: μην ακούτε τι λένε οι άλλοι για αυτά που λέμε.

Μια Ινδονήσια φίλη μου, έκανε το εξής post στο facebook:

"I think your finance minister is oh very sexy, Christos"

Ενώ μετά από έναν σύντομο καθαρά πολιτικό διάλογο με το ελληνικό -και όχι μόνο- κοινό:

What, he is not married??!! OMG, I am totally a fangirl now!! He is just super cool, and relaxed, and did you see what he was wearing when he went to Downing Street 11? Leather boots and jacket!!!! Alσo, he is super smart, andddd he was against the bailout. Seriously, how come I know more about your finance minister??!! I already followed him on Twitter and someone said he looks like Lord Voldemort HAHAHA. LOVEE HIMM.

Και μια ξενιτεμένη Ελληνίδα της απάντησε επιστρατεύοντας όλη της την ειλικρίνεια:

Anita pleaseeeeeee!he is a politician=bastard from nature

Η “σύγκρουση” είναι μια έννοια που στη διπλωματία λειτουργεί διαφορετικά απ’ ότι στο πεζοδρόμιο και καθώς η διαδικασία των διαπραγματεύσεων έχει πολλές φάσεις, η σύγκρουση είναι απλώς ένα εργαλείο το οποίο κάλλιστα μπορεί να μείνει και στο επικοινωνιακό κομμάτι.

Δεν αποκλείεται να κληθούμε να αποφασίσουμε τη μοίρα μας μέσα από ένα δημοψήφισμα. Αν συμβεί, βλέπω να αποφασίζουμε εμείς οι ίδιοι ένα μνημόνιο σκληρότερο των προηγούμενων και μετά από ένα δίμηνο να ξαναβγαίνουμε στους δρόμους για συνθήματα, πορείες και χημικά.

Η νέα κυβέρνηση έχει μπλέξει στο παιχνίδι πολλούς παίχτες. Ας ελπίσουμε να έχει καλό φύλλο και να χειριστεί καλά τις πιθανότητες και της μπλόφες των υπολοίπων. Επίσης ας ελπίσουμε ότι και η ίδια ξέρει να μπλοφάρει. Είναι επικίνδυνο να προσκαλείς στο καρέ ταυτόχρονα και τους δύο μεγάλους αντιπάλους (ΗΠΑ και Ρωσία). Αν σε πατήσουν, σε συνέθλιψαν.

Επίσης το θέμα με την Προεδρία της Δημοκρατίας θα κρίνει και τις κομματικές ισορροπίες. Φαίνεται ότι ο εμβολισμός της Νέας Δημοκρατίας με σκοπό την πολιτική καταστολή της “μεγάλης ηγετικής φυσιογνωμίας” που ακούει στο όνομα Κώστας Καραμανλής, δεν πέτυχε και τώρα επιχειρείται μέσω του Αβραμόπουλου. Αν πει το ναι επιτυγχάνεται: α) ένα κομματικό στέλεχος της ΝΔ να βρίσκεται στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, β) ο αντιπρόεδρος της ΝΔ παροπλίζεται κομματικά και δεν αποτελεί όνομα συσπείρωσης για το μέλλον, γ) ορφανεύει η θέση του κρίσιμου χαρτοφυλακίου του Επιτρόπου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τοποθετείται εκεί κομματικός τύπου Παπαδημούλη, ενισχύοντας τη φωνή του ΣΥΡΙΖΑ στους θεσμούς της Ευρώπης ασκώντας πιέσεις και δ) επιτυγχάνεται ισορροπία με σκοπό την εξάντληση της τετραετία και όχι μόνο (προσθέστε άφοβα παραμέτρους).

Η Κεντροαριστερά έχει την ευκαιρία της να ξαναχτίσει το οικοδόμημα σε νέες βάσεις συσπειρώνοντας τις φωνές της λογικής και απομονώνοντας δεινόσαυρους και σαύρες. Αλλά δεν την βλέπω να προχωρά. Πρώτα πρέπει να επουλώσει τις πληγές. 

Ο Σαμαράς το φυσάει και δεν κρυώνει. Αυτό που δεν κατάφερε μια δεξιά και “πατριωτική” παράταξη όπως η Νέα Δημοκρατία, το κατάφερε μια Αριστερή Κυβέρνηση: να ανεβάσει το εθνικό αίσθημα δίνοντάς μας μερικούς πόντους εθνική υπερηφάνειας τους οποίους τόσο χρειαζόμασταν. Παρόλα αυτά είπε θα στηρίξει την κυβέρνηση, αρκεί να εκείνη να μη μας ρίξει στα βράχια. Προφανώς, με τη στροφή προς την ελπίδα και με την παραμονή του στην εξουσία, προσδοκά εκλογές σε λίγους μήνες. 

Παρόλα αυτά ίσως έχει μια ευκαιρία για ρεβάνς η οποία δεν περνάει από το χέρι του και θα του την κάνει δώρο η ίδια η συγκυρία. Ωστόσο είναι ένας κακός αρχηγός κόμματος και μάλλον θα πρέπει να αλλάξει δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιο άφθαρτο όνομα να παίξει με τις τύχες της συντηρητικής παράταξης (Όλγα ακούς;).

Διάβασα ότι ο Μπαλτάκος βαράει προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό.

Eurogroup απόψε. Όσοι πάτε Σύνταγμα, βγάλτε καμιά φωτογραφία να έχετε να διηγείστε για τότε που ο λαός ήταν στο πλευρό της κυβέρνησης.

ΛΙΓΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ Eurogroup

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s