Πολύ σημαντικές ευκαιρίες για εκατέρωθεν επενδύσεις εντοπίζει ο Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Αιγύπτου. Σύμφωνα με τον Τάρεκ Καμπίλ, η Κύπρος μπορεί να αποκτήσει μέσω της χώρας του πρόσβαση σε αγορά δύο δισεκατομμυρίων καταναλωτών.
Σημείωσε δε ότι έφτασε η ώρα η πολιτική ευθυγράμμιση που σημειώνεται ανάμεσα στις δυο πλευρές να χρησιμοποιηθεί και στην πράξη για προώθηση των εμπορικών σχέσεων.
Διαβάστε επίσης: Έρχονται εμπορικές εξελίξεις στις σχέσεις Κύπρου-Αιγύπτου
Επιπλέον, επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του SigmaLive σύμφωνα με το οποίο οι δύο χώρες προχωρούν στη σύσταση ομάδας εργασίας σε επίπεδο υπουργών, όσον αφορά στο εμπόριο, με σκοπό την υλοποίηση όσων έχουν υπογραφεί από τους ηγέτες των δύο χωρών.
Παράλληλα, θεωρεί ότι οι επενδυτικές ευκαιρίες για τις δύο χώρες είναι πολλές, δίνοντας βάρος στην επενδυτική τραπεζική, την οποία θεωρεί καίριας σημασίας.
Η Δευτέρα ήταν ομολογουμένως μια πολύ καλή ημέρα για τις σχέσεις των δύο χωρών…
Είχαμε τον πρώτο γύρο συζητήσεων ανάμεσα στους προέδρους και τους υπουργούς των δύο μερών. Συζητήσαμε ορισμένες από τις πολλές πολιτικές εξελίξεις στην περιοχή. Προσωπικά είχα μια συζήτηση σχετικά με την οικονομική κατάσταση, τις εμπορικές και τις διμερείς σχέσεις, καθώς και τις επενδύσεις. Θα έλεγα ότι ήταν μια περιεκτική συζήτηση.
Κατά την άποψή σας, ποια είναι τα σημαντικότερα έργα και επενδύσεις που πρέπει να προχωρήσει η Κύπρος για να βοηθήσει περεταίρω τη συνεργασία της με την Αίγυπτο;
Επιτρέψτε μου πάμε ένα βήμα πιο πίσω, για να δούμε ότι από την άποψη της πολιτικής ευθυγράμμισης, οι δύο ηγέτες έχουν μια κορυφαία σχέση. Οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ευθυγράμμιση για να προωθήσουμε και τις εμπορικές μας σχέσεις, τις οποίες αν τις εξετάσουμε, θα δούμε ότι βελτιώθηκαν σημαντικά κατά το τελευταίο έτος.
Οι εξαγωγές της Αιγύπτου προς την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 88%, ενώ οι εξαγωγές της Κύπρου στην Αίγυπτο, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, αυξήθηκαν κατά 147%. Αλλά η βάση παραμένει χαμηλή, οπότε αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε τη βάση και να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Το πιο σημαντικό όμως, για να απαντήσω ευθέως στην ερώτησή σας σχετικά με τις επενδύσεις, είναι ότι υπάρχουν πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Πολλοί Αιγύπτιοι επενδύουν στον τουριστικό τομέα στην Αίγυπτο, καθώς υπάρχουν σχεδόν 163 εταιρίες στις οποίες εμπλέκονται Κύπριοι, κάτι το οποίο είναι θετικό.
Επίσης, υπάρχουν επενδύσεις σε πολλούς τομείς όπως η φαρμακευτική βιομηχανία, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ανακύκλωση και σε αρκετούς άλλους.
Υπογράψαμε διάφορα μνημόνια κατανόησης, ένα εκ των οποίων αφορά στην φαρμακευτική βιομηχανία, ενώ ένα άλλο στην από κοινού δημιουργία τεχνολογικό κόμβο στην Αλεξάνδρεια.
Επιπλέον, κάναμε μια σημαντική συζήτηση αναφορικά με την ενέργεια και τους υδρογονάνθρακες. Η Κύπρος έχει πολύ φυσικό αέριο τώρα, ενώ η Αίγυπτος έχει προχωρήσει τέσσερις σημαντικές ανακαλύψεις στον τομέα του φυσικού αερίου. Το 2018 θα είμαστε αυτάρκεις. Έχουμε την κατάλληλη υποδομή στο λιμάνι της Νταμιέτα. Ως εκ τούτου η συζήτηση αφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την υποδομή για να ενισχύσουμε τις εγκαταστάσεις εισαγωγής και εξαγωγής σε Αίγυπτο και Κύπρο.
Εκείνο που γνωρίζουμε είναι ότι έχει γίνει συμφωνία για τη σύσταση μιας «ομάδας εργασίας» μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου σε υπουργικό επίπεδο, η οποία θα εργαστεί για τη δημιουργία καλύτερων και ταχύτερων διαδικασιών.
Νομίζω ότι προσπαθούμε να κάνουμε την όλη συζήτηση πιο πρακτική ώστε να πράξουμε ότι είπαμε ότι θα πράξουμε.
Έτσι, όταν υπογράψουμε ένα μνημόνιο κατανόησης ή μια επιστολή προθέσεων, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια ομάδα εργασίας που συνεχίζει να παρακολουθεί τις διαδικασίες, για να βεβαιωθούμε ότι τα πράγματα προχωρούν. Ως εκ τούτου, η εν λόγω ομάδα, θα αποτελείται και από τους δύο αρμόδιους υπουργούς.
Εναπόκειται σε εμάς λοιπόν να συζητάμε και να εργαζόμαστε ως ομάδα, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να ενισχύσουμε το διμερές εμπόριο ή τις επενδύσεις στις δύο χώρες. Συζητήσαμε επίσης τη δημιουργία μίας εμπορικής επιτροπής, ανάμεσα στα δύο αρμόδια υπουργεία. Αυτά είναι μέσες-άκρες τα συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνουμε: να δουλέψουμε και να συζητήσουμε, προκειμένου οι δύο ηγέτες να μείνουν ικανοποιημένοι όσον αφορά σε αυτά που υπέγραψαν.
Η Κύπρος έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον κλάδο των υπηρεσιών, ενώ η Αίγυπτος έχει ένα πλεονέκτημα στις αγορές εμπορευμάτων. Πού τοποθετείται το πλαίσιο συνεργασίας, για να συνδυαστούν καλύτερα αυτά τα δύο πλεονεκτήματα;
Μόλις το είπατε. Η Αίγυπτος είναι μια μεγάλη αγορά 100 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι οποίοι αυξάνονται σχεδόν κατά δύο εκατομμύρια κάθε χρόνο, με το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας των υπηρεσιών που υπάρχει στην Κύπρο να υπάρχει και στην Αίγυπτο.
Η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούν οι δύο χώρες να προσφέρουν η μια στην άλλη είναι μέσω του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής, προσφέροντας ευκαιρίες σε κάθε χώρα. Για παράδειγμα, την περασμένη εβδομάδα «λανσάραμε» έναν χάρτη επενδύσεων και βιομηχανίας για την Αίγυπτο, ώστε ο καθένας να μπορέσει να μεταβεί στον ιστότοπο και να βρει πάνω από 4.100 επενδυτικές ευκαιρίες και επενδυτικά προφίλ.
Έτσι, είτε πρόκειται για ξένο, είτε για εγχώριο επενδυτή, μπορεί κανείς να δει έναν πλήρη χάρτη σχετικά με το πού θα μπορεί να επενδύσει ανά τομέα, ανάλογα με το μέγεθος της εταιρείας. Ως εκ τούτου, η επενδυτική τραπεζική στον κλάδο των υπηρεσιών θα ήταν εξαιρετικά επωφελής για την ενίσχυση των επενδύσεων και στις δύο πλευρές.
Υπάρχει η δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να δούμε την Κύπρο να γίνεται μια στρατηγική εμπορική «πύλη» στην ευρωπαϊκή αγορά, με την Αίγυπτο να γίνεται η «πύλη» προς την Ασία και την αραβική αγορά;
Θα το θέλαμε πολύ αυτό. Όταν ήμουν στην Ελλάδα, είχαμε μια παρόμοια συζήτηση. Ένας από τους τομείς που συζητήσαμε είναι η τουριστική βιομηχανία.
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπορέσουμε να επιτύχουμε μια μεγάλη σύνδεση μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, όταν πρόκειται για την τουριστική βιομηχανία, μέσω κρουαζιέρων.
Έτσι λοιπόν, προχωράμε όσον αφορά σε αυτό τον τομέα. Το μόνο «πρόβλημα» είναι ότι η Κύπρος είναι νησί, οπότε χρειαζόμαστε μια επιπλέον σύνδεση με την Ευρώπη μέσω δεύτερου λιμανιού. Αυτό είναι κάτι που υποστηρίζουμε και θα θέλαμε να προχωρήσουμε.
Η Αίγυπτος έχει πρόσβαση σε σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους, από την άποψη των «απελευθερωμένων» εμπορικών συμφωνιών. Έχουμε συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών την Ευρωπαϊκή Ένωση, με 18 χώρες της Αφρικής, με όλες τις αραβικές χώρες, με την Τουρκία, όσον αφορά στην κλωστοϋφαντουργία, καθώς και ορισμένες συμφωνίες με τις ΗΠΑ.
Έτσι η σύνδεση των δύο χωρών θα είναι μια σπουδαία κίνηση, τόσο για τις επενδυτικές όσο και για τις εμπορικές διμερείς σχέσεις.
*Πρώτη δημοσίευση SigmaLive.com