Ο ΝΕΥΡΙΚΟΣ ΜΑΡΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

GM0_1826
Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ

Η οικογένεια δικηγόρων, η καριέρα, οι αποφάσεις, ο «δεξιός» τρόπος σκέψης και οι προθέσεις για το μέλλον ενός ανθρώπου που αγαπάει τη δράση και πιστεύει στην τύχη. Η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να είναι αρεστός στον κόσμο, αλλά να μπορέσει να κάνει αλλαγές προς το καλό της ευρύτερης κοινωνίας, λέει. Ο Υπουργός Μεταφορών της Κύπρου μας μιλάει για τη ζωή του. 

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάφο και θεωρώ ότι η Πάφος είναι η πιο όμορφη πόλη της Κύπρου. Ο πατέρας μου είναι δικηγόρος και, ως γνωστόν, ήταν πολιτικός. Έχει διατελέσει βουλευτής, υπουργός, πρόεδρος της ΑΤΗΚ και πρόεδρος του Αθλητικού και Ποδοσφαιρικού Ομίλου Πάφου, αλλά σταμάτησε από την πολιτική σε σχετικά νεαρή ηλικία, στα 46 του, κι αυτό γιατί έχασε τις εκλογές. Έχει όμως μαζί με τα δύο αδέρφια μου, ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία στην Πάφο. Από την άλλη, η μητέρα μου σπούδασε επίσης νομική, αλλά αρχικά εργάστηκε μαζί με τον πατέρα κι έπειτα έγινε υπεύθυνη του καταστήματος του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης στην Πάφο, μέχρι που αφυπηρέτησε πρόωρα.

«Έφαγα μερικούς πάτσους»

Δεν έγινα δικηγόρος, γιατί από το σχολείο μου άρεσαν τα οικονομικά και γιατί ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό. Ήμουν καλός μαθητής, αλλά και ζωηρός ως παιδί, έκανα συνεχώς σκανταλιές στο σχολείο και είμαι από εκείνους που σίγουρα έφαγαν μερικούς «πάτσους» από τους καθηγητές.

Μετά τη στρατιωτική θητεία πήγα στην Αγγλία, έκανα το πρώτο μου πτυχίο και ξεκίνησα να εργάζομαι στο Λονδίνο ως εκπαιδευόμενος λογιστής. Μου άρεσε πολύ η Αγγλία, εκεί γνώρισα και τη σύζυγό μου. Επέστρεψα διότι ήθελα να επιστρέψω στην πατρίδα μου, αλλά για να είμαι ειλικρινής σκέφτομαι ότι ίσως θα έπρεπε να μείνω μερικά χρόνια ακόμα να εργαστώ εκεί.

Γρήγορες αποφάσεις

BDO Stoy Hayward, Ernst & Young, Λαϊκή, Πειραιώς, Υπουργός. Αυτή είναι η επαγγελματική μου διαδρομή και αλλάζω δουλειά όποτε νιώθω ότι πρέπει. Όποιος νιώθει την ανάγκη να αλλάξει δουλειά, φτάνει στο σημείο που μέσα του χτυπάει ένα μεγάλο καμπανάκι, το οποίο τον κάνει να σκέφτεται συνεχώς ότι πρέπει να αλλάξει, μέχρι που παίρνει την απόφαση. Αν εγώ παίρνω εύκολα αποφάσεις; Εξαρτάται από τις αποφάσεις. Τις σοβαρές αποφάσεις για παράδειγμα πρέπει να τις μελετάμε πολύ, αλλά από την άλλη πιστεύω ότι πρέπει να τις παίρνουμε γρήγορα. Την απάντηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θέση του Υπουργού την πήρα επίσης γρήγορα, γιατί είχα πολύ λίγη ώρα να το σκεφτώ. Ωστόσο, ήμουν έτοιμος από καιρό να αναλάβω μια σοβαρή θέση, είτε στην Κυβέρνηση είτε κάπου αλλού.

Από το ΔΗΚΟ στην Κυβέρνηση

Ξέρετε, εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα μέσα στο ΔΗΚΟ, αλλά στην Κύπρο ο τρόπος που ο κόσμος αποφασίζει σε ποιον κομματικό χώρο θα ενταχθεί, έχει να κάνει πολύ με το σε ποια οικογένεια γεννήθηκε. Στο τέλος της ημέρας, όμως, πιστεύω ότι δεν θα πρέπει να ταυτιζόμαστε με κόμματα, αλλά με πολιτικές φιλοδοξίες κι εγώ νιώθω ότι η πολιτική μου φιλοσοφία βρίσκεται στον χώρο της Δεξιάς.

Όταν είπα στον πατέρα μου για την υπουργοποίηση, εκείνος μου απάντησε «go for it». Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορείς να προσφέρεις στην πατρίδα σου αλλά σίγουρα αυτό θα πρέπει να γίνει μέσα σε μια κυβέρνηση στην οποία να νιώθεις ότι έχεις να προσφέρεις και να δημιουργήσεις, διότι αν έχεις μια εντελώς διαφορετική πολιτική φιλοσοφία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που είναι ο αρχηγός της Κυβέρνησης, δεν θα μπορέσεις να κάνεις αυτό που θέλεις. Τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα διακυβέρνησης και οικονομίας, είμαστε στον ίδιο τρόπο σκέψης.

Με ρωτάτε για το κόμμα μου. Κατ’ αρχάς να σας πω ότι όταν έγινα υπουργός ήμουν ένα απλό μέλος, δεν είχα οποιαδήποτε θέση σε κάποιο όργανο του κόμματος και απ’ όσο γνωρίζω δεν έχω διαγραφεί ποτέ. Γενικώς, θεωρώ ότι έχω καλή σχέση με το ΔΗΚΟ.

Σύγκρουση συμφερόντων

Λέτε ότι βρίσκομαι στη «σκληρή γραμμή» Αναστασιάδη, όμως θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας ότι η δουλειά ενός υπουργού δεν είναι να είναι αρεστός στον κόσμο, αλλά να μπορέσει να κάνει κάποιες αλλαγές προς το καλό της ευρύτερης κοινωνίας και δυστυχώς για να κάνεις αλλαγές, θα πρέπει να συγκρουστείς με ομάδες συμφερόντων. Αυτό είναι το καθήκον μας ως υπουργών κι έτσι θα πρέπει να ασκούμε πολιτική, όχι με απλή διαχείριση των δεδομένων που έχουμε μπροστά μας. Δεν αισθάνομαι πολιτικός, αλλά τεχνοκράτης με πολιτική σκέψη. Νιώθω ότι οι σπουδές που έχω κάνει με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ, αλλά δεν αισθάνομαι καθόλου αυτό που λέμε «λογιστής».

GM0_1853

«Δεν πρέπει να μετανιώνουμε»

Έχω πει ΟΧΙ σε πολλά πράγματα στη ζωή μου, αλλά για κανένα δεν έχω μετανιώσει, γιατί στο τέλος της ημέρας πιστεύω ότι θα πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά. Φυσικά μπορείς να κοιτάζεις και πίσω για να διορθώνεις τα λάθη, αλλά δεν πρέπει να μετανιώνουμε γιατί δεν υπάρχει τρόπος να γυρίσουμε πίσω. Για παράδειγμα, δεν μετανιώνω που είπα «όχι» στον προϊστάμενό μου στη Λαϊκή, όταν έμαθε ότι σκέφτομαι να αλλάξω δουλειά και μου πρότεινε να μείνω με αρκετά οφέλη. Στη Λαϊκή ένιωθα έντονα ότι δεν μπορούσα να δουλέψω με αυτούς τους ανθρώπους. Αν ένιωθα κάτι για το μέλλον της Λαϊκής; Νομίζω πολύς κόσμος ένιωθε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά.

Πιστεύω στη μοίρα, όχι με τη μοιρολατρική έννοια. Όποτε αποφάσισα ότι θέλω να αλλάξω δουλειά και αμφιταλαντευόμουν μεταξύ διαφόρων επιλογών, ερχόταν μια πρόταση που δεν μπορούσα να αρνηθώ. Καμιά φορά όταν σκέφτεσαι ότι θέλεις να γίνει κάτι, αυτό έρχεται. Ας πούμε ότι κάποια πράγματα έρχονται ως «από μηχανής θεοί», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το σύμπαν συνωμοτεί, θα πρέπει να προσπαθήσεις.

Για την υπουργική θέση, θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, δεν είχα ιδέα ότι θα ερχόταν κάποια πρόταση. Από το γεγονός όμως ότι ήμουν σε διάφορες επιτροπές οικονομικών μελετών του ΔΗΚΟ και αναμειγνυόμουν στα κοινά ως τεχνοκράτης, δεν μπορεί να πει κανείς ότι ήμουν εντελώς άσχετος με το θέμα, θα μπορούσε να συμβεί.

Μετά την υπουργική θητεία θα εργοδοτηθώ ξανά στον ιδιωτικό τομέα γιατί δεν πιστεύω σε θητείες και αιώνιους υπουργούς. Δεν έχω πρόθεση να δεσμευθώ εντελώς γι’ αυτό, αλλά αν η ερώτηση είναι αν θα κατέβω στο μέλλον σε βουλευτικές εκλογές, σας λέω ειλικρινά ότι δεν σκοπεύω.

Αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα

Με τη δημοσιότητα δεν τα πάω άσχημα. Όσον αφορά τα social media στα οποία αναφέρεστε, θέλω να πω ότι λατρεύω την τεχνολογία. Δεν θεωρώ ότι επικοινωνώ υπερβολικά μέσω των social media, αλλά χρησιμοποιώ το twitter γιατί είναι πιο αποτελεσματικός τρόπος επικοινωνίας από το Facebook. Λες κάτι όταν έχεις κάτι να πεις, δεν είμαι της φιλοσοφίας ότι πρέπει να δημοσιεύουμε ό,τι κάνουμε μέσα στην ημέρα.

Μια ιδιότητα που με χαρακτηρίζει είναι η «αποφασιστικότητα» και αν μπορούσα να διαλέξω έναν χαρακτηρισμό για μένα, αυτός είναι ο αγγλικός όρος «driven», που μάλλον δεν μπορεί να μεταφραστεί στα ελληνικά.

Όταν πάρω απόφαση να κάνω κάτι θα το κυνηγήσω μέχρι την τελευταία στιγμή, βάζω στόχους και τους κυνηγώ. Αυτό, ίσως να είναι το μεγαλύτερο προσόν για έναν επαγγελματία, διότι αν δεν έχεις το λεγόμενο «σκουλούτζι», δεν κάνεις τίποτα. Πρέπει να φέρνεις αποτέλεσμα. Φυσικά και η τύχη παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα αυτά, η οποία είναι δεν είναι άλλο από μια σειρά γεγονότων.

Σε εγρήγορση

Είμαι γενικώς σε εγρήγορση κι αυτό δεν οφείλεται στην υπουργική καρέκλα, αλλά σίγουρα από τότε που ανέλαβα, αυτό έχει μεγιστοποιηθεί. Ωστόσο αντέχω 100% όλην αυτήν τη διαδικασία, μου αρέσει η δράση, νομίζω ότι είναι σημαντικό στη ζωή σου να νιώθεις ζωντανός. Δεν θα μπορούσα να κάνω μια δουλειά η οποία να μην έχει δράση.

Ο πιο έξυπνος άνθρωπος του κόσμου αν είσαι, αν δεν έχεις την όρεξη να παράγεις πράγματα, δεν θα κάνεις τίποτα. Κάποτε, είχα συναντήσει έναν από τους επενδυτές που φέραμε αυτόν τον καιρό και μου είπε ότι είμαι από τα πιο νευρικά άτομα που έχει συναντήσει.

Κάτι το οποίο εύχομαι για το μέλλον είναι να μην παραμελώ τόσο την οικογένειά μου, καθώς με τις ώρες εργασίας το έχω παρακάνει. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές την ημέρα χτυπάει το τηλέφωνο. Επίσης, θα ήθελα κάποια στιγμή να νιώσω ότι έχω πετύχει αυτά που έχω βάλει ως στόχους στη ζωή μου. Από το 1 ως το 10, έχω πετύχει σίγουρα πάνω από 5, αλλά όχι 8. Μην το δέσετε με την πολιτική, εκεί νιώθω ότι έφτασα στο μέγιστο που θα μπορούσα να φτάσω. Δεν θέλω ούτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας να γίνω, ούτε κομματάρχης. Αλλά για να είμαι ειλικρινής, νιώθω υπερήφανος για τη θέση που μου προσέφεραν ως υπουργός καθώς είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, η οποία δεν δίνεται στον οποιονδήποτε.

*Πρώτη δημοσίευση εφημερίδα Σημερινή

Quote

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s